Wednesday, 26 August 2015

KENAPA PERLU BUAT SIDE INCOME

ASSALAMUALAIKUM

Mengapa perlu buat bisnes?
ada dua Faktor utama 
1) Kos sara hidup semakin meningkat tahun demi tahun.
2) Sekarang Gaji RM3000 sebulan boleh dikatakan miskin dan masih tidak mencukupi.
ada 3 sebab kenapa perlu berniaga?

Dalam kitab Al-Quran ada menyatakan bahawa 9 daripada 10 sumber pintu rezeki adalah daripada berniaga. Nabi Muhammad S.A.W sendiri ketika hayatnya adalah antara peniaga yang mahsyur ketika zamannya. Kedua untuk  menentukan takdir hidup, kalau kita bekerja makan gaji , takdir kita dipegang oleh majikan kita. Selagi kita hidup makan gaji selagi itulah kita tidak boleh lari daripada takdir yang telah ditentukan oleh orang lain.Ketiga untuk menikmati kehidupan bukan hanya sekadar meneruskan kehidupan. Hanya orang yang menjalankan perniagaan sahaja yang dapat menikmati kehidupan.Sebab kalau kita menjalankan perniagaan, masa kerja adalah ditentukan oleh kita sendiri. Berapa banyak pendapatan yang ingin kita perolehi juga bergantung pada diri kita juga. Dari segi kebebasan masa kita sudah menang berbanding  orang-orang yang makan gaji.Malah yang paling penting sekali adalah saat-saat bersama keluarga yang tersayang dapat diluangkan bersama.

Fenomena sekarang , kadar pengganguran dikalangan graduan semakin meningkat. Tahun demi tahun kadar penggangguran semakin meningkat. Kerajaan menggalakkan para graduan yang telah tamat pengajian untuk bekerja sendiri sebagai langkah untuk mengurangkan kadar pengganguran ini.

Salah satu cara untuk membantu usaha kerajaan ini adalah memulakan perniagaan sendiri. Namun apakah perniagaan yang sesuai dengan pengalaman serta modal bagi seorang graduan yang baru sahaja tamat pengajian?

Perniagaan berasaskan pembinaan rangkaian adalah di galakkan. Terutamanya bagi golongan muda yang baru sahaja tamat pengajian mereka.Hal ini kerana modal yang rendah, risiko yang rendah , namun terbukti dapat memberikan pulangan yang lumayan serta dapat mencapai impian dengan cepat berbanding kita bekerja makan gaji dengan orang lain.SAYA MEMILIH SHAKLEE SEBAGAI SIDE INCOME SAYA ANDA BAGAIMANA?
I AM SUPERVISOR WANA 0142300612
I AM TRUSTED SID 1179182


No comments:

Post a Comment